In stilte – bij de schilderijen van Elisabeth Heuff- Kuyelaars

In de veertigdagentijd van dit jaar zijn aan de wanden van de Grote of Jacobijnerkerk schilderijen te zien die de kunstenares Elisabeth Heuff-Kuylaars (1910-1994) maakte over het leven van Jezus. De nadruk ligt daarbij op zijn lijden, sterven en opstanding naar de verhalen zoals die door de evangelisten worden verteld.


Elisabeth Kuylaars werd in 1910 op Borneo geboren en daar bleef ze tot 1928 wonen. De overgang van Nederlands-Indië naar Den Haag waar zij werkzaam was in de verpleging, was groot.

Na haar huwelijk in 1934 met de huisarts Han Heuff volgde een verhuizing naar Neede in de Achterhoek. De plattelandspraktijk leerde haar het harde leven van de mensen in deze landstreek kennen.

Al vroeg had Elisabeth een grote  passie voor schilderen en boetseren. Ze was emotioneel sterk betrokken bij datgene wat ze in beeld bracht en ze toonde daarbij een grote liefde voor het heel eenvoudige. Het geraakt worden door de eenvoud en de kwetsbaarheid van mensen heeft de kunstenares misschien ook gebracht tot het schilderen van taferelen uit het leven van Christus. De beelden van het lijden, sterven en de opstanding moet men in stilte op zich in laten werken. In die stilte is, al kijkend naar de kruisiging, de alt-aria “Erbarme dich” uit Bach’s Matthäus Passion te horen…

Zelf heeft Elisabeth Heuff eens het volgende verteld: “Op een keer heb ik een boer ontmoet. Hij liep te wandelen in het land. Bij het passeren zegt hij: Dag mevrouw, alles komt goed. Ik wist precies wat hij bedoelde. Zoals hij daar liep was hij een heilige met zijn waterblauwe ogen. Alles komt goed! In de wereld! Dat bedoelde hij. Het komt goed met de mensheid. Dat is de hoop, die straalt dwars door het lijden heen.  

De tentoonstelling “In stilte” is te zien tot 15 mei 2020.
                      De Grote Kerk is open op zaterdagen van 13.00-16.00 uur en voor en na diensten en concerten.                   commissie Kerk en Kunst wijkgemeente De Jacobijner

                                 HELAAS NU GESLOTEN MAAR NA 6 APRIL 2020 EVENTUEEL VERLENGD T/M 15 MEI 2020 !