Let op!
Deze dienst is alleen te volgen via: www.bachcantateleeuwarden.nl

Op zondag 4 oktober 2020 wordt uitgevoerd de cantate

‘Bringet dem Herrn Ehre seines Namens’ BWV 148 van Johann Sebastian Bach (1685-1750)

De tekst is gebaseerd op Lukas 14: 1-11:  de passage waar Jezus op de Sabbat de man met waterzucht geneest. De cantate gaat vooral over het dispuut met Joodse Schriftgeleerden over de vraag of men op de sabbat goede werken mag verrichten en loopt uit op een lofzang op de zondagsheiliging. Dit feestelijke karakter verklaart  de voor een gewone zondag ongebruikelijk uitgebreide instrumentale bezetting: trompet en drie hobo’s, naast strijkers en continuo. De cantate heeft, anders dan veel andere cantates, een zonnig karakter. Het eerste deel is een lofprijzing, waarbij het hele orkest stevig inzet, met een stralende trompet daarbovenuit. De fugatische inzetten van de koorstemmen worden nog eens aangevuld met inzetten van de trompet, alsof het een extra zangpartij is. De eerste aria zit vol versieringen en vraagt virtuositeit van tenor en viool, terwijl de contrabas sierlijk ondersteunt. De aria voor mezzosopraan wordt begeleid door de drie hobo’s en de fagot, een galant lief deeltje, waarna de cantate zoals gebruikelijk eindigt met een statig koraal.

 

Aan de dienst werken mee:

Cantatecollectief ‘Ewiges Feuer’ onder leiding van Geke Bruining-Visser,

Marijke Beute, mezzosopraan,

Jeroen Helder, tenor,

Gerwin Hoekstra, Müllerorgel,

Yvonne Hiemstra, voorganger.