www.artway.eu

Andrei Mironov: Genezing van een blinde

Van blindheid genezen worden

 Door Patrick van der Vorst:  

22 Ze kwamen in Betsaïda. Er werd een blinde bij Hem gebracht, en men smeekte Hem om de man aan te raken. 23  Hij pakte de blinde bij de hand en bracht hem buiten het dorp. Hij deed wat speeksel op zijn ogen, legde er zijn handen op en vroeg: ‘Ziet u iets?’ 24 Hij begon weer te zien en zei: ‘Ik zie mensen, het zijn net bomen, maar ze lopen rond.’ 25 Daarna legde Hij weer zijn handen op de ogen van de blinde. Deze sperde zijn ogen open en genas; hij zag alles nu heel helder. 26 Hij stuurde hem naar huis met de waarschuwing: ‘Ga het dorp niet in!’

Marcus 8:22-26

Andrei Mironovs vader was een officier in de Sovjet militie van de oude Sovjet-Unie. Andrei trad in zijn vaders voetsporen en ging ook het Sovjet leger in en nam deel aan de Eerste Tsjetsjeense oorlog. Als autodidact ontwikkelde hij een eigen, hoog klassieke schilderstijl, die hij aanwendde voor de uitbeelding van religieuze onderwerpen. Het verticaal langwerpige doek van het hier weergegeven schilderij geeft het werk iets aparts. Er straalt licht vanuit Jezus op het gezicht van de blinde man. Jezus steekt net zijn hand uit om de ogen van de blinde aan te raken. Uit de gezichtsuitdrukking van de blinde spreekt verwachting vermengd met spanning over wat er te gebeuren staat. Jezus’ rechterhand en de linkerhand van de blinde maken een vergelijkbaar gebaar ten teken van hun eensgezindheid.

Die hand speelt een belangrijke rol aan het begin van het verhaal: ‘Hij pakte de blinde bij de hand en bracht hem buiten het dorp.’ Het is een vriendelijk en liefdevol gebaar dat Jezus aan het wonder vooraf laat gaan. Jezus had dit niet hoeven doen. Hij had de man daar ter plekke kunnen genezen. Maar Jezus koos ervoor om wat tijd alleen met de man door te brengen. Sommige van de mooiste een meest intense momenten van geloofsgroei in ons leven hebben plaats als we helemaal alleen met God zijn; momenten waarop hij ons kan genezen van onze blindheid.

******
Andrei Miranov: Genezing van een blinde, 2019, olieverf op doek, 23.6 x 11.8 cm.

Andrei Mironov (1975) is in Ryazan, Rusland geboren. Zijn schilderijen en prenten richten zich op religieuze thema’s die zijn geloof en idealen weergeven. De kunstenaar omschrijft het christelijk geloof als ‘het hoofdthema van zijn werk’. Zijn schilderijen van bijbelse taferelen doen denken aan het werk van Caravaggio met hun dramatische toepassing van licht en gedetailleerde portretten. Vanaf 2005 werkt Mironov ook als portretschilder. Zijn deelname aan de Eerste Tsjetsjeense oorlog en zijn politiewerk hebben een aanzienlijke invloed op zijn ontwikkeling als schilder gehad. Zijn schilderijen bevinden zich in privécollecties, in het museum van Kashira, in het Klooster van Onze Vrouwe van Kazan en in de St. Nicolaaskerk in Yamskaya Sloboda (Ryazan).