Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Choral Evensong

14 april @ 17:00 - 18:00

 Choral Evensong  10 maart Grote Kerk Leeuwarden 17 uur.

De eerste zondag van de passietijd, de zondag na aswoensdag, valt op 10 maart. De ChoralEvensong heeft daarom een ingetogen karakter, met lezingen en muziek die passend zijn voor deze tijd. Er wordt muziek uit de Renaissance gezongen, het begin van de Anglicaanse Kerk, waar componisten zochten naar een eigen geluid voor de nieuwe protestantse kerk. De teksten waren niet meer Latijn, maar Engels, de eigen taal, verstaanbaar voor alle gelovigen. Hoewel componisten werd verboden de manier van componeren in de vroegere stijl te gebruiken, maar meer homofoon, eenvoudiger, is de muziek uit deze tijd nog steeds prachtig. De sfeer van de teksten, vooral deze in de lijdenstijd wordt getekend in prachtige ingetogen dramatische muziek. Orlando Gibbons (1583- 1625) is een meester in het componeren van muziek voor de liturgie, en ook vooral bekend om zijn instrumentale muziek, voor toetsinstrumenten en strijkers.

Thomas Weelkes (1575- na 1630) schreef de cantica in de stijl, die in die tijd gebruikelijk was. Een afwisseling van solostemmen en koor, ondersteund door een continuo.  Dit herinnert nog aan de vroegere praktijk van priester-voorzanger en monniken-koor, zoals er in de kloosters gezongen werd.

De Evensong van 10 maart begint zoals altijd om 17.00 uur en wordt gezongen door de Schola Liturgica o.l.v. Geke Bruining-Visser. Theo Jellema bespeelt het orgel. De toegang is gratis.

 

Gegevens

Datum:
14 april
Tijd:
17:00 - 18:00