Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Choral Evensong

11 november @ 17:00 - 18:00

Choral Evensong

Einde WO I

Op 11 november is het precies 100 jaar geleden dat een wapenstilstand inging, waarmee de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. De meest gruwelijke oorlog in de geschiedenis van de mensheid. Wij willen tijdens de Evensong even stil staan bij dit moment, met muziek, hymns, lezingen en gebeden.

Begonnen wordt met ‘Thouknowest, Lord,thesecret of thyheart’ van Henry Purcell, geschreven voor de begrafenis van Queen Mary II, en een paar maanden later ook op zijn eigen begrafenis in Westminster Abbey gezongen. Het Magnificat en Nuncdimittis is ditmaal het prachtige dubbelkorig werk van Edward Naylor (1867- 1934). Naylor was tijdens de eerste wereldoorlog werkzaam in Cambridge. Als anthem wordt gezongen ‘And I saw a new heaven’ van Edgar Bainton (1880-1956), een anthem op de bekende apocapyptische verhalen van Johannes uit zijn boek Openbaringen,  waar als het ware een schildering van de hemel wordt getoond.  Rondom de herdenking van de 1e wereldoorlog wordt gezongen het prachtige dubbelkorige ‘Lux Aeterna’ van Edward Elgar (1857- 1934), oorspronkelijk een onderdeel van een van  Elgars beroemdste composities Nimrod. Dit orkestwerk is bewerkt tot een achtstemmig  a capella onderdeel van het Requiem.  De responses zijn ditmaal van de hand van Bernard Rose (1916- 1996). Rose diende in de Tweede Wereldoorlog als soldaat.

 

De Evensong begint zoals altijd om 17.00 uur in de Grote kerk van Leeuwarden en wordt gezongen door de Schola Liturgica Leeuwarden. Organist is Mattijs de Vreugd. Toegang is uiteraard gratis, met een collecte bij de uitgang.

Gegevens

Datum:
11 november
Tijd:
17:00 - 18:00