Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Expositie: ‘De lijdenstijd in zwart en wit’

30 maart @ 13:00 - 27 april @ 16:00

De tentoonstelling in de Grote Kerk is tijdelijk gesloten.
Wel open van 13.00 – 16.00 uur op de extra zaterdagen: 30 maart en 6, 13, 20 en 27 april.

De expositie in de Veertigdagentijd staat in het teken van de lijdende mens. In zwart-wittonen heb ik figuren afgebeeld die slachtoffer zijn van een wrede dood, die treuren om het gemis van een geliefde, die een aanklacht indienen tegen geweld en onrecht, die hun handen ten hemel heffen met de vraag: waarom.

De Veertigdagentijd handelt over de lijdenstijd van Jezus die talloze kunstenaars heeft geïnspireerd om – zonder vergoddelijking – iets uit te drukken van zijn mens-zijn. De menselijke conditie van geboren zijn, van betekenis geven, van kwetsbaar en uiteindelijk sterfelijk zijn staat daarin centraal.

Twee afbeeldingen zijn een fotografische bewerking van een originele Sumi-e schildering van mijn hand. Het Japanse Sumi-e is een kunstvorm waarin met verschillende penselen wordt geschilderd met zwarte inkt in talloze verschillende schakeringen. Sumi-e heeft een Zenboeddhistische achtergrond en draait om de kunst van het weglaten. Het is in beginsel een meditatief proces waarbij in één penseelstreek voor elke toets een inktschildering vervaardigd wordt op rijstpapier.

De overige werken bestaan uit een combinatie van acryl- en olieverf, inkt, papier en zand. Een aantal werken passen qua materiaal en kleur prachtig op de oude muren van de monumentale kerk.

Kunstwerken in brede zin, te weten schilderingen, beeldhouwwerken, teksten (ook Bijbelteksten) en muziek zijn altijd een interpretatie van de werkelijkheid door de kunstenaar, die een dialoog aangaat met de toeschouwer. Kunst is principieel multi-interpretabel en daarin is misschien de hoop gelegen, de hoop op een nieuwe blik, een andere zienswijze.

Tot slot wil ik eindigen met een citaat van de kunstenaar Brancusi, die in mijn ogen prachtig verwoordt wat kunst in essentie kan zijn. Het geeft misschien een antwoord op de vraag waarom de mens een schepper is.

Kunst vertegenwoordigt geen ideeën maar brengt ze voort. Een waar kunstwerk komt intuïtief tot stand zonder van tevoren uitgedachte beweegredenen, omdat het zelf de beweegreden is en men daarvan vooraf geen rekenschap kan afleggen.

Constantin Brancusi (1876-1957)

Hilde Hoving             www.hildehoving.nl

 

Gegevens

Begin:
30 maart @ 13:00
Einde:
27 april @ 16:00