Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Avond leerhuis

19 februari 2020 @ 19:30

Avondleerhuis

“Genesis, begin(sel)verhalen”

Het Avondleerhuis heeft de vierde bijeenkomst van dit seizoen op woensdag 19 februari om 19.30, aansluitend aan de Midweekviering.

We hebben inmiddels de eerste fundamentele -maar niet fundamentalistische- hoofdstukken van het bijbelboek Genesis gespeld. Zo ontdekten we hoezeer bekende verhalen ons opnieuw kunnen verrassen, wanneer de tekst met de grondtaal bij de hand tot spreken komt. Door middel van geconcentreerde lezing (“close reading”) kwamen grondleggende verhalen en gedachten rond ons bestaan als Adam/Mens boven. Verhalen die Mens-zijn peilen naar oorsprong en aard.

Zo gaan wij  (schatplichtig aan de beeldspraak van Hilde Burger) binnen  de zandloperstructuur van Genesis voort met een beweging van breder naar smaller in de lezing van de hoofdstukken 6,7,8 en 9. De zandloper  zal zich vanuit het Adam-zijn zo nog verder versmallen tot uiteindelijk in de verhalen rond de verbondssluiting met Abraham het concentratiepunt wordt bereikt, waarna de opbouw vervolgens weer grensverleggend wijd uitwaaiert tot aan de de Jozefcylus.

Lezen van de bijbeltekst in vertaling is ter voorbereiding voldoende, maar voor wie zich vooraf nog wat verder in de teksten zou willen verdiepen is zoals eerder gemeld  het boekje “Genesis” van Karel Deurloo (uitgekomen in de reeks Verklaring van een Bijbelgedeelte bij Uitgeverij Kok als ISBN 9024261678) een aanrader.

We komen zoals gebruikelijk samen in het Adelaar-Regenboog Hûs, De Fennen 348.

Ds. A.M. Roest

Gegevens

Datum:
19 februari 2020
Tijd:
19:30

Locatie

Adelaar-Regenboog Hûs