Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Schola Liturgica Leeuwarden

9 augustus @ 17:00 - 15 augustus @ 18:00

Schola Liturgica Leeuwarden

Schola Liturgica zingt mis in Guildford Cathedral en een week lang iedere dag een choral evensong in de grote Kerk Leeuwarden

Klik op de foto om de diensten online mee te maken.

liturgieboekje  9 augustus
liturgieboekje 10 augustus
liturgieboekje 11 augustus
liturgieboekje 12 augustus
liturgieboekje 13 augustus
liturgieboekje 14 augustus
liturgieboekje 15 augustus

Voor het eerst sinds 1992 is het niet mogelijk voor Schola Liturgica om in de zomer naar Engeland te gaan om daar in een kathedraal de dagelijkse getijdendiensten te zingen. Tijdens de schoolvakanties in Engeland worden iedere dag de getijdenvieringen in de kathedralen niet gezongen door de beroemde jongenskoren, maar worden gastkoren uitgenodigd om deze taak over te nemen. Zo zongen koren van Schola Liturgica ieder jaar meerdere keren in allerlei prachtige Engelse kathedralen en abbey’s.  Er zijn maar weinig kathedralen in Engeland meer, die niet door de jaren heen door Schola Liturgica zijn bezocht en er zijn inmiddels met veel plaatsen warme banden. Een speciale plaats neemt toch wel in de kathedraal van Guildford, waarvan nog vorig jaar het koor op tournee is geweest in Nederland. Ook Leeuwarden werd aangedaan, waar een concert en een mis gezongen werd. De master of music Katherine Dienes is een oude bekende van Schola Liturgica. Bij vele kathedrale bezoeken van onze Schola koren in Engeland was zij onze organist en begeleider. Maar deze zomer is alles anders. Zowel in Nederland als in Engeland zijn gewone kerkdiensten niet meer mogelijk en moeten er allerlei aanpassingen gedaan worden. Veel vieringen worden nu online verzorgd, ook in Engelse kathedralen. Guildford Cathedral heeft daarom Schola Liturgica Leeuwarden uitgenodigd om toch te komen zingen, en dan virtueel, omdat ‘live’ niet mogelijk is. Op zaterdag 25 juli wordt het feest van de heilige Jacobus gevierd met een feestelijke mis. Zeer passend is het natuurlijk om op deze dag de muziek te laten komen uit de kerk genoemd naar deze apostel Jacobus: de Jacobijner kerk. Schola Liturgica zingt dan o.a. de Missa Portae Honoris van Charles Wood en de uitbundige anthem ‘O how glorious is the kingdom’ van Thomas Attwood Walmisley, vanuit de Grote of Jacobijnerkerk, terwijl de priesters in Guildford Cathedral de gesproken misgedeelten zullen lezen. Gerwin Hoekstra zal in deze dienst het orgel bespelen. Om 17 uur  in Engeland (18 uur Nederlandse tijd) zal deze viering online te volgen zijn via de link op de youtube pagina van Guildford Cathedral. Op de website https://www.guildford-cathedral.org/worship/services is meer informatie te vinden.

Daarnaast zal vanaf zondag 9 augustus een week lang iedere dag de choral evensong gezongen worden vanuit de Grote of Jacobijnerkerk, ’s middags om 17 uur. Ook deze getijden kunnen helaas niet live bezocht worden, maar zijn via de link op http://tiny.cc/jacobijner en via de website www.jacobijner.nl,  online te volgen. In deze week zal muziek klinken uit het begin van de Anglicaanse kerk, tot aan hedendaagse composities. Een prachtige bloemlezing van echte Engelse kerkmuziek van de 16e eeuw tot nu! Organisten zijn beurtelings Theo Jellema en Gerwin Hoekstra. Het koor staat onder leiding van Geke Bruining-Visser.

Gegevens

Begin:
9 augustus @ 17:00
Einde:
15 augustus @ 18:00