Gedurende de 40 dagen voor Pasen zijn in de refter van de Grote of Jacobijnerkerk weer vier boeiende films te zien, die goed passen bij het thema van de Protestantse Kerk voor deze tijd: ‘Uit liefde gedaan’

Het filmprogramma is achtereenvolgens op de woensdagen

1 maart:  SORRY, WE MISSED YOU
8 maart:  DEPARTURES
15 maart: Deze datum vervalt!!!!
22 maart: UN AUTRE MONDE
29 maart: ENTRE DEUX MONDES

Meer info over de films op hieronder

Voordat de film begint – om 19.30 uur – is er vanaf 18.30 uur een sobere maaltijd van (door de deelnemers ingebrachte) ‘droge’ sneetjes brood met water, met soep ‘uit het pannetje van de diaconie’: zonder vlees, maar wel voedzaam. Tijdens het eten kan van gedachten worden gewisseld over een gespreksonderwerp dat door één van de maaltijdgangers is ingebracht. Na de film is er een kort nagesprek met koffie en/of thee. Overigens mag u ook komen alléén bij het eten of alléén voor de film.

Films in de Veertigdagentijd 2023

Woensdag 1 maart

SORRY, WE MISSED YOU
De Britse regisseur Ken Loach is een van de grondleggers van de hedendaagse sociaal-realistische filmstroming in de Britse cinema. Eind jaren ‘60 – als vertakking van de Kitchen Sink dramas – bloeide het sociaal realisme, met Loach aan het stuur, op. De krachtige verhalen uit de pre-Thatcher periode vonden hun weg naar het witte doek. Opeens kwam de werkloze man uit de arbeidersklasse de spotlight in als boegbeeld voor de zware economische tijden, en de Britse cinema ontwikkelde zich tot een sociaal-maatschappelijk medium. Met de rug gekeerd naar het escapisme schetst het sociaal-realisme, op visueel sombere en realistische wijze, ‘a slice of life’ van het uitzichtloze arbeidersleven.

Woensdag 8 maart

DEPARTURES
Daigo Kobayashi is een jonge getrouwde cellist, die net uit een orkest is gezet. Omdat hij op straat staat zonder baan of hoop of een carriere, besluit hij met zijn vrouw te verhuizen naar zijn geboorteplaats. Hier wordt hij een nokanshi, een begrafenisondernemer die de lijken wast en aankleedt en hen in hun kist naar de volgende wereld brengt. Zijn vrouw en andere kennissen minachten, maar door de dagelijkse confrontatie met dood, begint Daigo eindelijk in te zien waar het in het leven om draait.

Woensdag 15 maart: Deze datum vervalt

Woensdag 22 maart 

UN AUTRE MONDE
Deze film  biedt een kijkje in het leven van de familie Lemesle op het moment dat hun gezinsleven bezwijkt onder de werkdruk van man en vader Philippe (Vincent Lindon). De film toont een herkenbaar, belangwekkend verhaal over de moeilijke keuzes die we moeten maken in het leven.

Philippe Lemesle (Lindon) is bedrijfsleider van een Franse fabriek, die in handen is van een Amerikaanse multinational. De werkdruk is hoog en het altijd aanwezige werk zet Philippe’s huwelijk met Anne (Sandrine Kiberlain) onder druk. Hij voelt zich gevangen in zijn baan en gegijzeld door de eisen van zijn superieuren. Dan bereikt Philippe het punt waarop hij moet beslissen hoe zijn eigen leven én dat van zijn gezin verder moet.

 Woensdag 29 maart

ENTRE DEUX MONDES
Regisseur Emmanuel Carrère  schetst een liefdevol portret van arbeiders die onzichtbaar zijn voor de samenleving, maar solidariteit bij elkaar vinden. De film is gebaseerd op het boek en waargebeurde verhaal van journalist en schrijfster Florence Aubenas. De succesvolle schrijfster Marianne (Juliette Binoche) verlaat Parijs om aan de kust undercover onderzoek te doen voor haar volgende boek. Ze trekt naar Ouistreham, vlakbij Caen, en gaat aan de slag als schoonmaakster op de passagiersschepen in de haven. Marianne wordt geconfronteerd met de economische onzekerheid en sociale onzichtbaarheid van haar collega’s. Een leven waarin elke euro telt. Ze ontdekt de wederzijdse steun en solidariteit onder haar lotgenoten. Kan ze daar deel van uitmaken zonder haar eigen identiteit prijs te geven? De veelal niet-professionele actrices bieden Binoche uitstekend weerwerk.