‘Engelen in de Grote Kerk’

Na succesvolle exposities te hebben gehad in vele kerken in ons land zoals de Bergkerk in Deventer, de Grote Kerk in Dordrecht, St Bavokerk in Haarlem, Sint Catherinakerk in Eindhoven en de Domkerk in Utrecht exposeert Ela Venbroek nu haar engelen beelden opnieuw in de Grote Kerk in Leeuwarden.

Ela Venbroek-Franczyk kwam 40 jaar geleden naar Nederland en bouwde hier een bestaan op als kunstenares, restauratrice en beeldhouwster. Ze werkt landelijk voor diverse musea en gemeentelijke instanties. Vooral in haar woonplaats Deventer heeft ze veel werk uitgevoerd waaronder snijramen die de bovenlichten van deuren in de binnenstad sieren.

 

Inspiratie voor haar grote en kleine engelen deed ze op tijdens een zoektocht naar de kern van de eenvoud die haar jeugd en opleiding in Polen karakteriseerde. In het gekloofde hout vond zij de ware aard van de tijd terug. De jaarringen symboliseren voor haar het machtige,

maar langzame verglijden van de jaren. Elke engel die zij maakt of liever laat maken door haar ogen heeft een individueel karakter, een eigen naam en vooral een eigen verhaal. Zij laat het ruwe hout voor zichzelf spreken en weet met een enkele toevoeging en een voor-zichtige bewerking het beeldhouwwerk tot leven te wekken.

 

De tentoonstelling in de Grote Kerk is iedere zaterdag vanaf 2 december tot 10 februari 2024 te bezoeken op zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur.

 

           Kunstcommissie Grote-of Jacobijnerkerk