Franse en Friese landschappen van Dirk Beintema

In de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden is van 1 juni tot 17 september 2024 een expositie van werken van Dirk Beintema (1948) te bezichtigen.  Het gaat om een overzicht van de periode 1985 tot 2024.  De schilderijen laten een ontwikkeling zien van een impressionistische naar een meer expressionistische stijl van werken.

werk Beintema

Het begon allemaal in 1985 met een weekje per touringcar met het gezin naar Malgrat de Mar in Spanje aan de Middellandse Zee. Een nieuwe, verrassend mooie omgeving. Bij de aanblik van het strand met enkele dennenbomen en zicht op de Middellandse Zee werd Beintema getroffen door de overrompelende schoonheid van de omgeving. Een schetsje met een balpen moest worden gemaakt!

Het mooie zuidelijke landschap smaakte naar meer. Het leidde ertoe dat in 1991 (tot 2017) een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk werd gekocht in Bassan, een mooi dorp in een prachtige omgeving. Hierdoor was er gelegenheid om in de vakanties het Franse landschap te onderzoeken en te schilderen. Het leidde tot een serie kleurige schilderijen.

De expositie in de Grote Kerk is een mengeling van Franse en Friese werken geworden. De Friese werken zijn vooral landschappen uit het noordelijke deel van de provincie. Zoals bijvoorbeeld het landschap bij Kollumerpomp (affiche), landschappen bij het Ottemareservaat, maar ook bij Oude Leije en veel andere plekken. Soms buiten geschilderd, maar ook naar ter plaatse gemaakte schetsen. Ook zijn er werken van de stad Leeuwarden: bootjes bij de Prinsentuin en andere plekjes in het centrum van de Friese hoofdstad. Het merendeel van de getoonde werken is te koop. Bij de expositie is een uitgebreide, handzame catalogus verkrijgbaar.

Grote of Jacobijnerkerk, Jacobijnerkerkhof 95, 8911 EN Leeuwarden.

Openingsdagen di, wo, do, vrij, za. O

peningsuren van 13.00-16.00 uur en zaterdag van 11.00-16.00 uur.

Informatie: Atelier Dirk Beintema, Turfmarkt 8, 8911 KT Leeuwarden, telefoonnummer

06-29238982. E-mail: info@dirkbeintema.nl