Collecten

Klik op de afbeelding en maak uw (gulle)
gift digitaal over via uw bank

Bij de diensten

De diensten zijn alleen te volgen via Livestream YouTube kanaal http://tiny.cc//jacobijner
Kijk verder op www.jacobijner.nl
De diensten worden ’s avonds om 20.00 en 21.30 19.30 herhaald op Omroep LEO, bij:
Ziggo kanaal 36 of 325;
KPN kanaal 1329;
T-mobile kanaal 796
Telfort ADSL 564;
Telfort Glasvezel kanaal 1329.

Vanaf 16 mei weer beperkt (30 personen) welkom in de kerk
———————————————

Zang tijdens Corona

Vanaf januari heeft de PKN lange tijd geadviseerd helemaal niet te zingen in de eredienst. In de Grote Kerk kunnen de medewerkers aan een dienst eenvoudig een veilige afstand van elkaar bewaren. Daarom is er in overleg met de kerkenraad voor gekozen toch altijd één zanger in te zetten.

Solistisch zingen voor het oog van de camera en honderden kijkers vraagt uitstekend stemgebruik en de nodige stressbestendigheid. Dit was een reden om geen gemeenteleden in te zetten, maar professionele zangers en zangstudenten van het Prins Claus Conservatorium.

Inmiddels heeft de PKN de zangrichtlijn weer verruimd, naar maximaal vier voorzangers op drie meter van elkaar. Deze opstelling vormt een uitdaging voor zangers, want op deze afstand kunnen ze elkaar slecht horen. Dat maakt samen zingen moeilijk. Bovendien heeft ons streamteam nauwelijks ervaring met het opnemen van de voorzang op deze manier. Om de kwaliteit van de muziek te waarborgen is er, wederom met instemming van kerkenraad, voor gekozen nog enige tijd langer beroepsmusici in te schakelen.

Tegelijkertijd willen we ook gebruikmaken van verruimingen van de coronamaatregelen en de gemeente een stem geven in de dienst. Vanaf het moment dat de kerk weer voor een beperkt aantal kerkgangers opengaat zal daarom ook af en toe een groepje gemeenteleden de voorzang verzorgen. Bij wijze van experiment: bevalt het zangers, kerkgangers, technici en thuiskijkers goed, dan houden we aan de nieuwe opzet vast; bevalt het niet, dan weten we met de ervaring van de afgelopen maanden hoe we de muziek op peil kunnen houden. Tot we allemaal weer mogen zingen.
                                                                                                                              Gerwin Hoekstra

 

Donderdag 13 mei, Hemelvaartsdag

De dienst op Hemelvaartsdag is dit jaar vanuit de Grote of Jacobijnerkerk. De lezingen zijn: Ezechiël 1: 3-5a, 26-28a en Lucas 24: 49-53. Zo bekend als de veertigdagentijd vóór Pasen is, zo onbekend is relatief de veertig dagen ná Pasen. Hemelvaart is feitelijk de veertigste dag na Pasen. De opstanding van Christus vindt hierin zijn hoogtepunt. Lucas vertelt het verhaal aan het eind van zijn evangelie zelfs in een adem door met het opstandingsverhaal. Vanuit de profeet Ezechiël wordt duidelijk wat Hemelvaart is: troonsbestijging van de Messias. Geen kil verlaten van de leerlingen toen of de kerk nu, maar de bevestiging dat hij regeert. Op een verborgen manier. Vanuit ‘de hemel’. Over wat we ons daar (niet) bij voor kunnen stellen en wat we daar van merken gaat het in de dienst.

10.00 uur         ds. Jan-Jaap Stegeman
Organist:          Gerwin Hoekstra

Zondag 16 mei
7e zondag van Pasen,  Wezenzondag

In deze dienst lezen we Exodus 19: 1-11 en Johannes 17:14-26.

De vraag op deze zondag is hoe dat moet: volgeling van Jezus zijn, zonder hem te zien. Zelf bidt de Heer voor zijn leerlingen, ‘dat zij allen één zijn’. Het lied dat mooi bij deze lezing past, vond ik grappig genoeg in de Gezangen voor Liturgie van onze rooms-katholieke vrienden – dat onderstreept die eenheid alvast.

10.00 uur:        ds. Jan-Jaap Stegeman
Organist:          Gerwin Hoekstra