Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Cantatedienst

2 oktober @ 19:00 - 20:00

Cantatedienst 2 oktober

Grote- of Jacobijnerkerk
Aanvang 19.00 uur, de deuren zijn open  vanaf 18.30 uur.

De commissie cantatediensten nodigt u van harte uit voor deze cantatedienst. De cantate van Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) ‘Warom betrübst du dich mein Herz’ BWV 138 wordt uitgevoerd door Jong Vocaal Groningen ‘The Northern Consort’ onder leiding van Merlijn Wackers.

Bach schreef de cantate BWV 138 ‘Warum betrübst du dich, mein Herz’ in 1723, toen hij net was aangesteld als Thomascantor in Leipzig. Het is een van de eerste cantates die hij volledig baseert op een koraalgezang. Opmerkelijk aan deze vroege koraalcantate is dat de koraalregels steeds worden onderbroken door recitatieven. Zo ontstaat een dialoog tussen de solisten, die zich over alledaags ongemak beklagen en het koor, dat oproept te vertrouwen op het hogere. De openingsregels van het koraal zijn vol van twijfel. Hier voorziet Bach de koraalmelodie van een chromatisch dalende tweede stem. Dit lamento motief klinkt eerst in de melancholieke klank van de oboe d’amore en komt dan terug in het koor. Halverwege de cantate, bij een lange aria van de bas, maakt de vertwijfeling ruimte voor vertrouwen, wat uitmondt in een feestelijk versierd slotkoraal.

De dienst wordt geleid door ds. Yvonne Hiemstra.

Het orgel wordt bespeeld door Theo Jellema.

 

Zondag 6 november 2022 wordt van Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) de cantate ‘Ich glaube, lieber Herr, hilf meinem Unglauben’ BWV 109 uitgevoerd door het Cantatecollectief Ewiges Feuer onder leiding van Geke Bruining-Visser.

 

Wij hopen u eerst te ontmoeten op zondag 2 oktober aanstaande.

Namens de commissie cantatediensten,

 

Gegevens

Datum:
2 oktober
Tijd:
19:00 - 20:00

Organisator

Algemene Kerkenraad