Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cantatedienst

4 juni @ 19:00 - 20:00

Cantate dienst 4 juni 2023, Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden

Aanvang 19.00 uur, de deuren gaan open om 18.30 uur

Uitgevoerd wordt cantate BWV 34, van Johann Sebastian Bach ‘O Ursprung der Liebe’ BWV 34, door ‘ Ewiges Feuer’ onder leiding van Geke Bruining-Visser.

Solisten: Eske Tibben alt, Gijs Bos tenor, Hans Bos bas.

 Over de cantate ‘O Ursprung der Liebe’

Het Pinksterfeest is een van de drie grote feesten van het kerkelijk jaar. Bach pakt daarom feestelijk uit met een grootse bezetting in deze cantate. Oorspronkelijk was deze cantate een huwelijkscantate, die Bach heeft bewerkt tot een pinkstercantate. De liefdesband tussen man en vrouw is getransformeerd naar de mystieke band tussen Christus en zijn kerk.

Natuurlijk kunnen trompetten en pauken dan niet ontbreken; de beide grootschalige hoekdelen aan begin en eind staan dan ook in het juichende D-groot, de toonsoort der trompetten. Naast strijkers en continuo zijn er verder twee hobo’s actief en twee traverso’s in aria voor alt solo.

Het zeer uitgebreide openingskoor begint met een lange instrumentale inleiding met flitsend muzikaal vuurwerk. De trompetten schallen boven alles uit en worden opgetild door roffelende pauken. De koorzangers nemen de trompet motieven over en bezingen in langaangehouden tonen de eeuwige liefde van Christus. De eerste violen illustreren de flakkerende vlammetjes: de uitstorting van de Heilige Geest. De centrale alt aria wordt gezien als een van de mooiste aria’s van Bach. Twee traverso’s octaveren de partijen van eerste en tweede violen. Hun syncopische melodie, boven een pulserende bas en lange noten van de altviool, zorgt voor een wiegende beweging, langs rijke harmonieën.

Het slotdeel opent met een statige vredeswens en vervolgt met een uitbundig jubelend danklied. De trompetten schallen weer boven de drukke bewegingen van de strijkers uit en het koor herhaalt de stijgende loopjes die naar een schitterend hoogtepunt leiden.

De cantatedienst wordt geleid door ds Aat Roest en het orgel wordt bespeeld door Peter van der Zwaag. De toegang is gratis. Op de liturgie die uitgedeeld wordt bij de aanvang van de dienst, staat informatie over de te houden collecte ter bestrijding van de onkosten.

Wij nodigen u van harte uit om op 4 juni te komen luisteren naar deze uitbundige muziek in de cantate geschreven voor Pinksteren. De volgende cantatedienst is op 3 september 2023.

Namens de commissie cantatediensten,
Aly Dullemond

 

 

Gegevens

Datum:
4 juni
Tijd:
19:00 - 20:00

Organisator

Algemene Kerkenraad