Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Cantatedienst

5 juni @ 19:00 - 20:00

Cantatedienst 1 mei

Grote- of Jacobijnerkerk
Aanvang 19.00 uur, de deuren zijn open  vanaf 18.30 uur.

Zondag 1 mei 2022

Zoals op iedere eerste zondag van de maand, wordt een cantatedienst gehouden met een cantate passend bij het kerkelijk jaar. De cantatedienst begint om 19.00 uur, de deuren zijn open vanaf 18.30 uur.

Uitgevoerd wordt: “Du Hirte Israel, höre” (BWV 104) van Johann Sebastian Bach

Bach schreef deze cantate voor de tweede zondag na Pasen in 1723. Deze zondag wordt genoemd Misericordias Domini en heeft psalm 23, de Heer is mijn Herder, als leidend thema. Christus wordt voorgesteld als de Goede Herder en zo worden Oude en Nieuwe Testament aan elkaar verbonden. Het Oude Testament kent al de metafoor van de Goede Herder, God die zijn volk leidt. De tekst van het openingskoor plaatst Jezus als de Goede Herder in de context van het oude Testament. Het beeld van de Goede Herder met lieflijke arcadische landschappen, was een favoriet thema in 17e en 18e-eeuwse schilderkunst, poëzie en opera. De muziek beschikt over karakteristieke middelen om de pastorale sfeer op te roepen: hobo’s als opvolgers van de rustieke schalmeien, lang aangehouden basnoten als imitatie van de bourdontonen van doedelzakken en verwante herdersinstrumenten, golvende triolen van parallelle drieklanken in 9/8 of 12/8 maatsoorten, eenvoudige melodieën en consonante harmonieën als verbeelding van de onschuld van volgzame schapen. De cantate BWV 104 wordt uitgevoerd door het Cantatecollectief “Ewiges Feuer” onder leiding van Geke Bruining. Solisten zijn Gerben Houba (tenor) en Ben Brunt (bas). De dienst wordt geleid door ds.Teunard van der Linden uit Harlingen, de organist is Kees Steketee.

De toegang is vrij, maar een bijdrage van minimaal 5 euro per persoon is zeer dringend gewenst als tegemoetkoming in de onkosten. Bij de uitgang staat een collecteschaal maar u kunt ook betalen via het banknummer NL51INGB0000877243 onder vermelding cantatediensten. Wilt u meer weten over de programma’s voor de komende maanden, mail dan naar cant.jacobijner@gmail.com

U bent van harte welkom!

Namens de commissie cantatediensten

Aly Dullemond

 

 

Gegevens

Datum:
5 juni
Tijd:
19:00 - 20:00

Organisator

Algemene Kerkenraad